Fietsen

Fietsen

De RAVEL-route is een nieuw aangelegd asfaltpad op eigen bedding (vroegere spoorlijn) enkel voor fietsers en wandelaars. Met de fiets ga je vanuit Houffalize richting Bastogne (21km). Zalig verkeersvrij fietsen dus, ook al moet je tot net voor Bastogne een kleine 200 meter hoger. Aan 2 procent gedurende 10 km valt dat echter best mee. Je komt uit aan Mardasson. Van hieruit kan je verder richting Wiltz, nog 30 kilometer verderop.

De Vennbahn is een voormalige spoortraject. Dit traject is nu de kapstok voor een nieuwe fietsroute van 125 kilometer. Als je dat in een dag wil doen, kan je best afspreken om je in Monschau of Aken op te laten halen door je medereizigers, beiden zijn sowieso een bezoek waard. Tenzij je conditie het toelaat om op een dag heen/terug te gaan natuurlijk.

De nieuwe Vennbahn-fietsweg start in Troisvierges, op 15 kilometer van de chalet, gaat vervolgens naar St. Vith, het schilderachtige Monschau, en eindigt in Aken. Het traject is door zijn geringe stijgingsgraad zeer haalbaar voor alle fietsers. De steden Aachen en Monschau vormen de culturele hoogtepunten langs de route. De aanleg is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen drie landen (Belgie, Duitsland en het Groothertogdom). De sporen zijn vervangen door een mooi geasfalteerd en breed fietspad. Het Belgische gedeelte vormt de langste fietsroute die tot nu toe in ons land werd aangelegd langs een oud trein- of tramspoor. Het is zeker ook een van de mooiste. Je fietst hier vaak door schitterende stukken natuur en soms tussen rotswanden of over kleine ravijnen.

Vergeet niet tijd te maken voor deze uitstappen: